Lach eens naar het vogeltje!

Fotografie Blog

Iedereen krijgt in zijn of haar leven wel eens te maken met foto's. Een van de eerste foto's die gemaakt worden zijn schoolfoto's op de basisschool. Iedereen heeft daar wel een eigen herinnering aan. Dat is ook niet gek, want het is iets dat ieder basisschool jaar terug is gekomen en misschien heeft u het vandaag de nog wel in uw bezit.

Wat iedereen heeft meegemaakt bij schoolfoto's 

Iedereen heeft wel een eigen persoonlijke herinnering aan de schoolfotograaf en de weg naar de foto's toe. Zo kan de een zich nog heel goed herinneren hoe streng moeder was op het schoon houden van de mooie kleding. Dan was buitenspelen in de pauze echt een zware opgave, want oh wee als de mooie samengestelde outfit voor die ene belangrijke foto verpest zou zijn! Veel meisjes hebben het haar strak en netjes, terwijl jongens in een deftig bloesje ongemakkelijk het klaslokaal binnen wandelen. Kunt u zich het weer herinneren?  Toch hebben alle kinderen wel iets met elkaar gemeen. Iedereen moet op de foto en alle oma's vinden het geweldig. Veel kinderen vinden het dan ook erg spannend, want we willen natuurlijk niet onze lieve oma en moeder teleurstellen. Of de foto's uiteindelijk dan gelukt zijn, dat is wel even afwachten. Het gaat allemaal niet via de computer, maar in een envelop mee naar huis.  

De typische schoolfoto basisschool fotograaf

Bij veel basisscholen is het gebruikelijk om ieder jaar dezelfde schoolfoto basisschool fotograaf uit te nodigen. Naar verloop van tijd weten de kinderen heel goed wie de fotograaf is en dat maakt voor veel kinderen de spanning wat minder hoog. Toch is deze fotograaf anders dan andere, hij of zij heeft namelijk niet alleen de taak een mooie foto te maken, ook moet hij honderden kinderen in toom weten te houden en precies op het juiste moment laten lachen.  Humor en inzicht zijn dus best belangrijk voor een school fotograaf. Hij weet precies, ook al vecht ieder kind ertegen, wat hij moet zeggen of doen om ieder kind te laten lachen. Bent u er ook iedere keer ingetrapt?  
Allemaal foto's 

Een schoolfoto is niet zo eenvoudig als dat het resultaat eruit ziet. Als kinderen met broertjes en zusjes op school zitten, wordt er naast een foto van hen apart ook nog een foto van hen samen gemaakt. Soms moet een foto nog een keer over omdat het niet gelukt is. Dan is er aan het eind van de rit nog een groepsfoto van de hele klas die moet worden gemaakt. Deze kan soms lang duren, want voordat iedereen goed staat en iedereen zijn of haar geduld al heeft verloren, moeten er precies op het juiste moment een foto genomen worden.

Delen

22 maart 2017